menu

Nieuws

Actuele informatie over activiteiten en huurders

Duurzame markt & modeshow Carbon6

5 Oktober Duurzame markt Carbon6 ‘Verklein je ecologische voetafdruk’.

Kloosterweg 1, 6412CN Heerlen

11:00-16:00

 

De datum

5 oktober 2019. Zet deze datum in uw agenda. Op deze dag vindt de Duurzame Markt & Modeshow plaats in Carbon6programmaonderdeel van “de Week van de Duurzaamheid”

Carbon6 organiseert deze markt om op een luchtige wijze aan te tonen dat duurzaam niet duur hoeft te zijn. We hebben de handen ineengeslagen met een groep enthousiaste mensen en bijzondere initiatieven om dit te bewerkstelligen. Iedereen kan namelijk zijn/haar ecologische voetafdruk verkleinen.

Laten we beginnen met kleding: de modeshow met tweedehands kleding toont een eclectische mix van de jaren 20 tot met de jaren 80, een nieuwe inspiratie-boost voor uw garderobe. Modegoeroe Gaby Heinen brengt met een frisse twist haar vintage kilo-sale, bestaande uit topstukken uit vervlogen tijdperken. Andessa Art showt haar sprookjesachtige kostuums van gerecyclede materialen en etaleert nieuwe ideeën voor Fantasy, Halloween en Carnaval.

Tijdens de markt zie je voorbeelden van hoe u uw ecologische voetafdruk kunt verkleinen. Je kunt bijvoorbeeld een plant of spel adopteren. Door Nicole Pol worden workshops gegeven over hoe je duurzaam met jezelf kunt zijn. Aline Ploeg presenteert veganistische producten die te proeven en te koop zijn. Binnen bij Chopain kun je naast een lekkere kop koffie kennis maken met vegetarische producten en vegan ijs van Nice Cream. Stadsregio Parkstad sluit aan met hun duurzame project PALET.

Kunst is te zien bij de diverse kunstenaars met hun visie op het “gerecyclede”. 

Verder de expositie van Elfie’s Art “Schaakspel met de aarde” en natuurlijk zijn de ateliers van XCBS, het creatieve cluster van Carbon6, geopend. Zij hebben wederom bijzondere gasten uitgenodigd om het publiek te verleiden. De muzikale omlijsting van de dag wordt verzorgd door niemand minder dan Lex Nelissen en zijn ” Vinyl Express”. 

De duurzame markt start om 11:00 en duurt tot 16:00 en vindt plaats binnen bij de hoofdingang op de Kloosterweg 1 in Heerlen (oude CBS-gebouw).

Duurzaam diner in Carbon6

4 Oktober, Duurzaam Diner & Discussie

Kloosterweg 1, 6412CN Heerlen

11:00-16:00

In het kader van de Week van de Duurzaamheid wordt op 4 oktober in Carbon6, Kloosterweg 1 in Heerlen (oude CBS-gebouw), een duurzaam diner georganiseerd waar extra aandacht wordt besteed aan lokale producten waarmee een duurzame VEGAN maaltijd wordt bereid. Het thema van de week is: 

Verklein jouw ecologische voetafdruk’

De lokale producten worden geleverd door: de Dobbeltuin Heerlen, Stadslandbouw Heerlen, Tonanzi Vijlen en Vegan ijs van Nice Cream uit Heerlen. De maaltijd wordt samengesteld door chefkok Jos Theelen van Jos bezorgt en Aline Ploeg, onze “Vegan Queen” van Heerlen.

Tussen de gangen door krijgen de gasten 4 verschillende sprekers voorgeschoteld die een pitch zullen geven over op welke manier zij hun voetafdruk verkleinen.

Wij presenteren u de volgende sprekers: 

  • Samira Alic: de Biologische Kapper, verzorging zonder chemie;
  • Bianca Kruitz en Jeanette Wolters: schoonmakers, alternatieven die biologisch afbreekbaar zijn; (op 9 oktober geven zij een workshop: Duurzaam schoon)
  • Aline Ploeg: Vegetarisch? Veganistisch? Keuze of noodzaak?

Open dag Carbon6 23 juni 2019

Open Carbon6 & kunstmarkt

Kom en kijk naar wat deze bijzondere plek in Heerlen te bieden heeft!

Op zondag 23 juni is het weer open dag bij Carbon6. Het voormalig CBS-gebouw wordt alweer voor de 7e keer opengesteld voor bezoekers. Ook dit jaar is er weer een variëteit aan activiteiten van kunst t/m sport voor jong en oud!

De open dag vindt plaats binnen (voornamelijk BG) en rondom Carbon6. Ook het Nederlands Mijnmuseum stelt zijn deuren dan weer open. XCBS, het creatieve cluster in Carbon6, organiseert er een grote kunst- en ambachtsmarkt en heeft zelf ook haar atelierdeuren open. Alles van glasbewerking tot en met beeldende kunst is vertegenwoordigd.

Muziek wordt verzorgd door Popschool Parkstad i.s.m. Mc Jeff studio. Daarnaast is er ook theater, poppenkast en lopen er Fantasy acteurs en een verhalenverteller rond (o.a. door Andessa Art Work).

Op het binnenplein is er genoeg keuze voor een hapje en drankje i.s.m. met Chopain, La Bottega Heerlen, Stichting CultBier, de Buurderij, Poffertjes, IJswinkel Bosch en TD saté.

Buiten op het binnenplein is er een sportieve opstelling o.l.v. Gert-Jan Bruinsma en in de M-vleugel (BG) kunt u de mini wellness informatie hoek bezoeken. In de tuin kunt u zelf meedoen aan korte yoga sessies samen met Cascade Yoga en Thai-Chi demonstraties.

Tevens is er in de bedrijfskantine de expositie van COLLAZJE kids en een boeiende expositie van pasteltekeningen van de leerlingen van Genevieve Lumey in het Parkstad Paviljoen. Op de eerste 1e etage in de Z-kern kunt u de modelspoorbaan van het Miljoenenlijntje bekijken.

Binnen bij de hoofdingang is er informatie te verkrijgen over Limburg bevrijdt, Timms meubels, Trees Ruijs Huis en de week van de Duurzaamheid (3 t/m 13 oktober 2019)

Bezoek onze open dag tussen 10.00 uur tot 17.00 uur, live muziek van 13:00 tot 18:00. De ingang van het terrein ligt aan de Kloosterweg 1 (voetgangers en fietsers) en aan de CBS-weg (auto’s) in Heerlen. Toegang en parkeren is gratis. Meer informatie over alle deelnemers vindt u op www.facebook.com/Carbon6Heerlen

 

Officiële Opening CarbonBlue


19 juli, 2018
van 12:00 – 16:00

Carbon6
Kloosterweg 1
6412 CN Heerlen – Nederland

U bent van harte uitgenodigd! We hopen dat u samen met ons de opening van het CarbonBlue zonnepark komt vieren. Het is een bijeenkomst met onze vrienden, familie en partners. Het wordt een levendige middag met een markt, entertainment en een blik op enkele van de initiatieven uit Carbon6.

Antwoord per e-mail naar events@teamwalas.com

Programma en hoogtepunten

Markt – Sprekers – Officiële opening door Gerben van Straaten – Entertainment – Rondleiding door het project

CarbonBlue

CarbonBlue is een aansprekend nieuw project van World of Walas. In samenwerking met 18 innovatieve partners biedt het zonnepark van CarbonBlue een holistische en integrale oplossing om energiekosten te verminderen, over te gaan naar schonere energiebronnen en tegelijkertijd de financiële, ecologische en sociale prestaties te verbeteren. Met meer dan 3500 zonnepanelen en verschillende bedrijfsmodellen voorziet CarbonBlue ongeveer 36% van de energiebehoeften voor Carbon6, produceert het ongeveer 900.000 kWh per jaar en vermindert het de CO2 uitstoot met meer dan 400.000 kg per jaar.

Onze partners

Rooftop Energy | Nautilus Eco-Solutions | Wijma | BE Vloer en Visie | Canadian Solar | Engie Energie | IBL Raadgevend Ingenieursbureau | Laudy bouw en ontwikkeling | Maurer United | New Energy Systems | Pultex | Prokol | Greenflux | Limburgs Energiefonds | GreenChoice | Kedge | VBI | Hommema Bliksembeveiligingen

English | Deutsch

Farm2Future in de krant over zero-tillage

field-no-till

Nieuwe Oogst is een veelgelezen krant voor boeren en tuinders met hierin verhalen over de agrarische sector. In de editie van 13 januari stond het interview met onze collega van Walas, Zilal. Voor Farm2Future houdt zij zich bezig met diverse systemen waaronder zero-tillage, oftewel het achterwege laten van grondbewerking. Er wordt ingegaan op conserverende landbouw, zero-tillage en de workshops die Zilal hierover geeft.

Grondbewerking wordt door boeren wereldwijd en in Nederland nog veel toegepast voor het verbouwen van gewassen. Het heeft als doel goede omstandigheden te scheppen voor het ontkiemen en de groei van de gewassen. Wat velen echter niet weten is dat intensieve bodembewerking juist veel nadelen heeft. Door de bewerking sterven namelijk veel organismen in de bodem af. Organische stof verteerd sneller waardoor er minder zuurstof in de grond zit. Door grondbewerking neemt het bodemleven juist af.

Onze collega Zilal Suleiman-Alkadour houdt zich voor Farm2Future, een bedrijf van World of Walas, onder andere bezig met het systeem van zero-tillage, oftewel het achterwege laten van grondbewerking. Er wordt hard gewerkt aan mogelijkheden voor boeren om een overstap van niet-organische naar organische boerderijen te realiseren. Een onderdeel daarvan is het minimaliseren van het gebruik van pesticiden. Door het systeem van zero-tillage wordt de bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid verbeterd. De gewasopbrengst neemt hierdoor toe en onkruid krijgt minder kans om te kiemen. Chemische bestrijdingsmiddel worden hierdoor overbodig.

Zilal geeft namens Farm2Future workshops aan boeren waarin zij tot in detail ingaat in de mogelijkheden tot conserverende landbouw waarbij grondbewerking zoveel mogelijk wordt vermeden en de bodem bedekt is met organisch materiaal. Afgelopen zaterdag stond in de krant “Nieuwe Oogst” een artikel over het werk wat Zilal doet. De krant is een veelgelezen krant onder boeren, tuinders en vakgenoten met hierin verhalen binnen de agrarische sector. Een uitgelezen kans dus om te vertellen over conserverende landbouw, zero-tillage en de workshops met consulting en advies die Zilal hierover geeft. Nieuwsgierig naar het artikel? Klik dan op de link!

BlueWorxx Partner Meet-up

IMG-20171130-WA0021 IMG-20171201-WA0010

Afgelopen donderdag 30 november mochten wij namens Walas BlueWorxx een aantal belangrijke partners in de Spinnerij ontvangen voor de allereerste BlueWorxx partner meet-up!

BlueWorxx is het innovatieplatform van Walas en richt zich op het opbouwen van partnerschappen die klantgericht zijn, wederzijdse groei bevorderen en bijdragen aan duurzame ontwikkeling van steden. Het is een groeiende groep van innovatieve, duurzame Europese bedrijven en producten die op zichzelf en in combinatie met anderen oplossingen bieden voor stedelijke problemen. Walas werkt samen met de BlueWorxx partners aan het bouwen van een holistisch en integraal platform voor toekomstbestendige steden (resilient cities).

Deze BlueWorxx partner meet-up werd na een korte introductie gestart met een presentatie door Walas CEO Gerben van Straaten waarin hij vertelde over de visie van Walas, de uitdagingen van internationale steden en de projecten die Walas zelf uitvoert om hier een concrete bijdrage in te leveren. Vervolgens was het de beurt aan vier van de BlueWorxx partners om in een paar minuten hun bedrijf te pitchen aan de andere partners.

Na een korte pauze zijn alle deelnemers uiteen gegaan in de Spinnerij en is er in kleine subgroepen gewerkt aan concrete samenwerking en innovatie. Tijdens de plenaire round-up ontvingen we mooie reacties over de slimme combinaties van partners die hieruit ontstaan waren.

De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje onder het genot van goede muziek van een live band. We willen de partners van harte bedanken voor de enthousiaste deelname en hopen hen snel weer te zien op de Spinnerij!

IMG-20171130-WA0016 IMG-20171130-WA0018

Earth Charter Day 2017

Op 29 juni werd de 17e verjaardag van het Earth Charter gevierd. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan het thema “De Zorg Voor De Aarde – Is De Zorg Voor Jezelf”. Spinnerij Oosterveld stond 29 juni in het teken van het Earth Charter. Onder het mom van “zorgen voor de aarde” werden er gedurende de dag growpapers uitgedeeld onder de huurders waarin zaadjes zitten om te planten.

Het Earth Charter is een ethisch handvest/kader met 16 principes en waarden die nodig zijn om een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld te realiseren. Het gaat daarbij om duurzame ontwikkeling in de zin van menselijke waardigheid, respect, vrede en democratie, ecologische integriteit, sociaaleconomische gelijkwaardigheid en de rechten van meisjes en vrouwen.

Om meer over Earth Charter te leren, kan je de websites van Earth Charter Nederland of Earth Charter International bezoeken.EarthCharter

Earth Charter Day

Earth Charter Day

Op 29 juni werd de 16e verjaardag van het Earth Charter gevierd. Het Earth Charter is een ethisch handvest met 16 principes voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Dit jaar is er extra aandacht besteed aan principe 16: “Bevorder een cultuur van tolerantie, geweldloosheid en vrede.”

Gedurende de dag heeft Spinnerij Oosterveld in het teken gestaan van de Earth Charter dag. Hiervoor is een vijgenboom geplaatst op het terrein van de Spinnerij, waarbij huurders de gelegenheid hebben gekregen om een wens uit te dragen rondom het thema: “Sowing a Culture of Peace – Het Zaaien van een Cultuur van Vrede.”

Benieuwd naar onze boom? Kom gerust een kijkje nemen, we zien je graag.

IMG_9670