Van industrieel gebied tot kantoren-complex en inmiddels een plek waar ondernemers, kunstenaars, creatieve bedrijven en inspirerende mensen dagelijks het pand betreden. De geschiedenis van Carbon6 is rijk en daarmee ook erg waardevol.
Carbon6 is een even uitdagende als inspirerende herontwikkeling in het centrum van Heerlen, in Parkstad Limburg dankzij World of Walas. Sinds de sluiting van de kolenmijnen, stond Limburg voor een grote opgave. Werkloosheid en verpaupering stonden voor de deur.
Het Centraal Bureau voor Statistiek werd in Heerlen gevestigd, maar ook aan de economische impuls van deze grote werkgever is langzaam een eind gekomen. Het immense CBS gebouw kwam leeg te staan. Walas kreeg de mogelijkheid om een ambitieuze revitaliseringsvisie te implementeren, genaamd EcoGrowth Heerlen.
Het uiteindelijke besluit om met het Centraal Bureau voor Statistiek dit complex te verlaten liet opnieuw een gapend gat in het midden van de gemeenschap. Het complex stond 5 jaar leeg. Het team van Walas zag echter mogelijkheden voor een gevarieerde herbestemming van dit economisch vermoeide gebied.
De bevolking van Parkstad is gepassioneerd en weerbarstig. Een gebied met zoveel sociaal-economische historie daagde Walas uit om op 7 mei 2012 het startsein te geven voor ‘Carbon6 – Tweede Periode’. Liesbeth Spies, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, verrichtte samen met CEO Gerben van Straaten de opening.
De Nederlandse Staat ziet, als voormalige eigenaar van het complex, de herbestemming tot Carbon6 als een mooi voorbeeld van ‘Nieuwe Ideeën voor Oude Gebouwen’. De minister overhandigt de gebouwen aan de nieuwe eigenaar: mensen die er iets moois van gaan maken en mensen die niet bang zijn voor vernieuwing, innovaties en een andere aanpak.
De naam Carbon6 refereert aan het 6e element in de 2e periode van het periodieke system van de scheikunde. Carbon, of koolstof, herinnert ons aan de geschiedenis van de Limburgse kolenmijnen, die de cultuur en economie van de regio zo lang hebben gedomineerd.
Het neemt ons tegelijk mee naar de toekomst, waarin we nieuwe vormen willen ontdekken van carbon-economie, in de 2e periode van dit complex van gebouwen. Dat kan bestaan uit innovaties die noodzakelijke carbon-reducties (CO2) mogelijk maken, de ontwikkeling van bio-solar systemen, technieken met algen of cellulose, en het verkennen van urban farming systemen.
Koolstof maakt leven op aarde mogelijk. Het is fundamenteel voor zowel fossiele delfstoffen als voor planten, bomen en alle levensvormen. Koolstof heeft verschijningsvormen in edelstenen (diamant), kunst, energie, voedsel en gezondheid. De symboliek maakt ook een vergelijking naar het feit dat koolstof gemakkelijk verbindingen aangaat met andere elementen. Carbon6 wil een katalysator zijn van nieuwe verbindingen.
Carbon6 is een thuis voor nieuwe economie en een incubatie van initiatieven en ideeën. Start-ups en accelerators kunnen hier prima hun businessmodellen ontwikkelen. Een dynamische mix van meer dan 130 bedrijven en creatieve krachten maken van Carbon6 een economische motor. De grootste popschool van de regio, een artistiek cluster en sociale programmering passen binnen de visie voor het complex.
Bezoek Carbon6 vandaag nog en laat je informeren bij het servicepunt voor de mogelijkheden.
Carbon6 is gelegen dichtbij het centrale station van Heerlen en is goed bereikbaar met de auto, niet ver van de A76. Wij beschikken over onze eigen, deels overdekte parkeerplaats voor huurders en bezoekers van het pand. Bij onze parkeerplaatsen zijn laadpalen voor elektrische auto’s aanwezig. Tevens beschikken wij over een afgesloten fietsenstalling.
Wil jij ook graag ondernemen in de bruisende community van Carbon6? Neem dan snel contact met ons op via het onderstaande contact formulier. Je mag ons natuurlijk ook bellen of mailen.